Rynek pracy · Zezwolenia

Zmieniasz stanowisko? Kiedy potrzebujesz nowego zezwolenia na pracę

Data publikacji: 5 listopada 2026 r. · Opracowanie: asystent redakcyjny COSC (AI), red. Dariusz Włodarczyk

Pracodawca proponuje Ci awans, inne zadania albo więcej godzin pracy. Zanim zaczniesz pracę na nowych warunkach, porównaj je z decyzją lub oświadczeniem, na podstawie którego pracujesz. Sama zmiana nazwy stanowiska nie wymaga nowego zezwolenia, jeżeli obowiązki pozostają te same. Rzeczywista zmiana pracy może już wymagać nowego dokumentu.

Pracownicy i kierownik na placu budowy
Ilustracja poglądowa z biblioteki COSC.

1. Najpierw ustal podstawę pracy

Zezwolenie na pracę, zezwolenie na pobyt czasowy i pracę oraz oświadczenie o powierzeniu pracy to różne podstawy zatrudnienia. Nie przenoś terminów i wyjątków z jednego dokumentu na drugi. Przy zezwoleniu jednolitym warunki pracy co do zasady wynikają z decyzji, nie z samej plastikowej karty. Art. 118 ust. 3 ustawy o cudzoziemcach przewiduje wyjątek dla osób spełniających warunki zwolnienia z zezwolenia na pracę.

2. Nowa nazwa, te same obowiązki

Jeżeli zmienia się wyłącznie nazwa stanowiska, a zakres obowiązków pozostaje bez zmian, obowiązują trzy odrębne reguły. Przy zezwoleniu na pracę pracodawca powiadamia organ, który je wydał, przez praca.gov.pl w ciągu 7 dni od zmiany (art. 18 ust. 1 pkt 3 i ust. 2 oraz art. 20 ust. 1 ustawy z 20 marca 2025 r.). Przy zezwoleniu na pobyt czasowy i pracę pracodawca pisemnie zawiadamia wojewodę w ciągu 15 dni roboczych (art. 119 ust. 1 pkt 4 i ust. 2 ustawy o cudzoziemcach). Przy oświadczeniu nie trzeba wpisywać nowego oświadczenia do ewidencji (art. 69 pkt 4 ustawy z 20 marca 2025 r.).

Przykład: zmiana nazwy „pracownik obsługi klienta” na „specjalista obsługi klienta” może mieścić się w wyjątku, jeżeli faktycznie robisz to samo. Jeśli wraz z awansem przejmujesz kierowanie zespołem i nowe zadania, sama podobna nazwa nie rozstrzyga sprawy. Liczy się rzeczywisty zakres pracy.

3. Inne zadania i wyjątek 30 dni

Przy zezwoleniu na pracę na rzecz polskiego podmiotu inne zadania lub stanowisko można powierzyć na okresy łącznie do 30 dni w roku kalendarzowym, przy zachowaniu pozostałych warunków zezwolenia i uprzednim powiadomieniu wojewody przez system teleinformatyczny (art. 33 ust. 1 ustawy z 20 marca 2025 r.). To nie jest termin na zgłoszenie już rozpoczętej pracy ani ogólny wyjątek dla każdego dokumentu. Przy stałej zmianie poza wyjątkami potrzebna jest właściwa legalizacja nowej pracy.

Przy zezwoleniu na pobyt czasowy i pracę rzeczywista zmiana stanowiska objętego decyzją co do zasady wymaga jej zmiany na wniosek cudzoziemca (art. 120 ust. 1 pkt 3). Sam aneks do umowy ani samo złożenie wniosku nie zmieniają warunków dotychczasowej decyzji. Nie traktuj wyjątku 30 dni jako automatycznego uprawnienia wynikającego z karty pobytu.

4. Więcej godzin i wyższe wynagrodzenie

Przy zezwoleniu na pracę dla polskiego podmiotu zwiększenie wymiaru czasu pracy maksymalnie do pełnego etatu nie wymaga nowego zezwolenia, jeżeli wynagrodzenie rośnie proporcjonalnie (art. 33 ust. 2 pkt 2). Przy zezwoleniu jednolitym proporcjonalny wzrost wynagrodzenia również warunkuje wyjątek, ale pracodawca zawiadamia wojewodę w ciągu 15 dni roboczych (art. 119 ust. 1 pkt 3 i ust. 2). Wyjątek dotyczący zwiększenia etatu nie obejmuje jego zmniejszenia.

5. Co przygotować przed zmianą

Zbierz decyzję lub oświadczenie, umowę i opis dotychczasowych oraz nowych zadań. Ustal datę zmiany, wynagrodzenie i wymiar pracy. Poproś pracodawcę o kopię wymaganego powiadomienia wraz z potwierdzeniem złożenia. To praktyczna dokumentacja, a nie uniwersalna lista załączników do wniosku. W pracy tymczasowej uwzględnij także dane pracodawcy użytkownika. Inne podstawy pracy, w tym Niebieska Karta UE i szczególne powiadomienia, wymagają odrębnej oceny.

Planujesz zmianę stanowiska?

Pomożemy porównać warunki Twojej decyzji z proponowaną pracą i ustalić, czy potrzebne jest powiadomienie, nowe zezwolenie lub zmiana decyzji.

Umów bezpłatną konsultację

Nota prawna: materiał informacyjny, nie indywidualna porada prawna. Stan prawny: 5 listopada 2026 r. Podstawy: Dz.U. 2025 poz. 621 ze zm. oraz Dz.U. 2025 poz. 1079 ze zm.

Jak powstał tekst: autorskie opracowanie asystenta redakcyjnego COSC (AI), red. Dariusz Włodarczyk. Przepisy i terminy sprawdzono w tekstach ustaw udostępnionych przez Sejm. Materiał Gazety Prawnej był punktem wyjścia do wyboru tematu; nie przejmujemy jego tekstu ani zdjęcia.

Podstawa prawna i źródła